Selfies


Selfies: Het Echte Verhaal

 


We streven ernaar om te verhullen, om het perfecte beeld naar buiten te brengen, zowel online als in het echte leven. Overal komen we de perfecte plaatjes tegen: foto’s van het ideale leven, het ideale uiterlijk. Maar dit is niet het echte verhaal.
De onaantrekkelijke of vreemde aspecten verbergen we; we moeten immers perfect lijken. Hierdoor dragen we bij aan misleidende beelden en stigmatisering. De waarheid is echter dat niemand perfect is. De mens is een complex wezen, en juist die complexiteit maakt ons fascinerend.

 

 

 


In het project ‘Selfies’ heb ik me gericht op het echte verhaal, op beelden die zelfs voor schijnbaar perfecte mensen herkenbaar zijn.
Voor dit project heb ik selfies gemaakt, zowel tweedimensionaal als driedimensionaal. De beelden vertellen stuk voor stuk iets over herstel, problematiek en karakter. Ze belichten onderwerpen die normaal achter het masker verborgen blijven, onderwerpen die velen van ons in meer of mindere mate zullen herkennen. Het zijn onderwerpen die ons vormen, die bijdragen aan onze groei en herstel, en die een persoonlijk verhaal vertellen.

 

 

 


De driedimensionale werken zijn allemaal voortgekomen uit mijn eigen gezicht. Ik heb verschillende afdrukken en mallen gemaakt, die elk slechts eenmaal gebruikt konden worden. Elke afdruk is daarmee uniek.

 

 

 


De tweedimensionale werken dienen als ‘foto’s’ van de driedimensionale werken. Ze symboliseren de imperfecte beelden die we normaal gesproken nooit van onszelf zouden delen. Ze vertellen het echte verhaal dat we het liefst verborgen houden.

 

 


Voor de tweedimensionale selfies klik hier


Het basismateriaal van de beelden is gips. 

Het project selfies is gemaakt over een periode van twee jaar. 

2022 - 2024

 



 

Innerlijke rijkdom


Een verbeelding van persoonlijke groei en herstel: Uit de barsten van gebrokenheid ontspruiten de bloemen van herstel. Elke bloem is een bewijs van veerkracht, van groei die ontstaat vanuit beschadiging. En zo bloeien we, sterker en mooier dan ooit tevoren.




De disfunctionele machine


Een symbolisatie van een disfunctionele manier van denken en werken. De tandwielen die niet soepel in elkaar grijpen, staan voor ideeën of processen die niet goed samenwerken, wat leidt tot figuurlijke ‘kortsluitingen’ in ons denken. Het dient als een krachtige herinnering aan de complexiteit van onze geest en de noodzaak om onze innerlijke mechanismen af en toe te smeren.




Ingewikkeld


Een kunstwerk dat de complexiteit van het leven waarin we verstrengeld zitten met onszelf en de systemen om ons heen. Soms rest ons enkel de innerlijke roep om hulp.




Emotieregulatie


 Emoties reguleren kun je leren! 

Door de jaren heen ontwikkelen we strategieën om met onze gevoelens om te gaan, zoals het aanpassen van ons gedrag en het maskeren van emoties. Toch blijven we vaak nog steeds die emoties voelen, zelfs als we hebben geleerd hoe we ermee om moeten gaan. Het is een menselijke ervaring die we allemaal delen.




Voorbij de oppervlakte


We zijn soms meer dan onze uiterlijke verschijning doet vermoeden. De combinatie, in mijn geval, van alternatieve kleding, tattoos en piercings kan ons een stoere, intimiderende uitstraling geven, zelfs als dat niet helemaal overeenkomt met wie we werkelijk zijn. In plaats van ons te verbergen, compenseren we op deze manier juist voor onze innerlijke zachtheid.




Kort lontje



In het leven worden we geconfronteerd met stress en frustratie. Soms lijkt ons geduld de ene dag langer dan de andere, maar soms staan we op het randje van ontploffing.




De kindmodi

 

Emotionele reacties die teruggrijpen naar onze kindertijd kunnen soms de neiging opwekken om flink los te gaan en ons te laten overspoelen door woede. Niettemin blijf ik kalm.

 



Hersteld


In mijn herstel, een canvas van kleur en textuur, onthult zich gelaagdheid. Mijn gezicht draagt de sporen van vele verweven verhalen, elk een stap in mijn genezingsproces. Nu sta ik klaar om mijn ervaring te delen en anderen te ondersteunen.




Zelfbescherming

 

Angst en kwetsbaarheid gewikkeld in de bubbels van veiligheid.  

Zelfbescherming, als een instinctieve zucht.

 



Punthoofd


'Daar krijg ik nou echt een punthoofd van!'




DSM


In hoeverre zijn we vrij om uniek te zijn?




Inside the box


Ik zit hier wel comfortabel, dit is wat ik ken. Hoewel er van ons wordt verwacht “out of the box” te denken, vooral als kunstenaars, kan dat idee soms stress veroorzaken. Mentale gezondheid speelt ook een rol: soms is het prettig om in je vertrouwde omgeving te blijven. Het draait om het vinden van een gezonde balans tussen risico’s nemen en jezelf beschermen, en soms teruggrijpen naar comfort.




Als een kind zo vrij


Een beeld beschilderd door een kind, nog vrij van de beperkingen van “zo moet het” en “dit is fout”. Creatief en onbezonnen.


Met dank aan de 3-jarige Ollie. 




Onderwerping


Dit beeld symboliseert mijn gevoel van onderwerping. Ik was bereid alles te doen voor anderen, mezelf wegcijferend uit angst om niet geliefd te zijn, bang voor andermans boosheid. Totdat ik vast kwam te zitten en het van me werd verwacht. Onderwerping leidde tot een ongezond patroon van coping. Maar voor mij niet meer, nooit meer.




Evenwicht


En beeld van balans, eb en vloed, de zon en de maan. Ik blijf zoeken naar de juiste balans.




Dom konijn


Een beeld die naïviteit illustreert: te goed van vertrouwen, wat soms leidt tot negatieve gevolgen.




Probleem snoepjes


Het gebruik van medicatie als oplossing voor problemen tijdens herstel heeft helaas niet positief uitgepakt in mijn ervaring. Hoewel het anderen kan helpen, voelde ik me vooral verdoofd gedurende een groot deel van mijn leven.




Afbrokkelen


In zware periodes brokkel ik steeds verder af, als een eeuwenoud beeld dat op de grond ligt. Gevoelsmatig doe ik twee stappen terug in mijn herstel.




Burn-out


Opgebrand schreeuw ik om nieuwe energie




Het atelier


Mijn hoofd is een atelier van gedachten, waar concepten ontspruiten. Nieuwe beelden en ideeën vinden er hun weg. Het is de belangrijkste maakplek, waar kunst ontstaat.




Zelfbeeld


De kritische stem in mijn hoofd fluistert,
“Je bent niet genoeg, je faalt keer op keer.”
Het negatieve zelfbeeld, het gebrek aan eigenwaarde,
Het is een gevecht dat ik elke dag aanga.

 



Bambi


Eenzaamheid. Soms bevind je je gevoelsmatig alleen in je proces, in je groei. Soms is dit bewust, soms niet door eigen toedoen. Af en toe stuit je op hulp vanuit onverwachte hoeken. Soms blijf je wachten. Maar besef dat je nooit helemaal alleen bent. Het is oké om om hulp te vragen.




Zelftroost


Zelftroost is een waardevolle bron van kracht. In tijden van verdriet, stress of onzekerheid kunnen we onszelf kalmeren en liefhebben. Dit innerlijke kompas leidt ons naar veerkracht en weerbaarheid. Het vermogen om onszelf te troosten is kostbaar. Het herinnert ons eraan dat we niet afhankelijk zijn van externe factoren voor gemoedsrust. Door onszelf te omarmen en mild te zijn, ontdekken we een  innerlijke rust die ons verder brengt in ons herstel




Overdrijven


Problemen opblazen tot grotere proporties dan ze werkelijk zijn. Blijven piekeren over het probleem, als een grote, kloppende puist die op het punt staat te barsten. Niet in staat zijn om dingen even opzij te zetten, om een pauze te nemen.




De hersenkronkel


Een beeld die speelsheid, gekke uitspattingen en wonderlijke hersenkronkels uitbeeldt.




Gefragmenteerd


De menselijke neiging om alles te verdelen, te organiseren en te fragmenteren, toch leidt uiteindelijk alles tot een geheel.




De parasiet


Diepgewortelde parasitaire neigingen in ons menselijk systeem blijven vaak onopgemerkt. We zijn snel om de parasieten in anderen te zien, maar we aarzelen om onze eigen parasitaire neigingen te erkennen.